A kedvezményezett neve: CARBON COMPOSITES Szálerősített Műanyagszerkezeteket Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: Kapacitásbővítő beruházás a Carbon Composites Kft-nél
A szerződött támogatás összege: 28 110 092 Ft
A támogatás mértéke: 50 %

A Carbon Composites Kft. több mint két évtizedes múltú, magánszemély tulajdonában lévő vállalkozás. Az ügyvezető speciális szakmai tapasztalataira alapította meg vállalkozását, és kezdte meg különböző szálerősített termékei előállítását. Rövidesen autóipari alkatrészek fejlesztésébe kezdett, mely eredményeként a fő tevékenység a szálerősített gépjármű elemek gyártása lett.
Eredeti telephelye Fűzfőgyártelepen volt, pár év után Pécselyre, egy volt TSZ-majorba került. Az itt lévő épületeket a vállalkozás saját forrásból és EU támogatásokkal felújította, bővítette, most egységes, tájba illő megjelenésű modern üzemben folyik a termelés. A vállalkozás fő tevékenysége napjainkban is az Irinyi-terv keretében kiemelten fejlesztendő gépjármű karosszéria gyártás (TEÁOR 2920). Fő partnerei ebben az európai piac meghatározó szereplői.
A cég évek óta, hosszú távú szerződéssel szállít a MAN Truck & Bus vállalatnak. A vállalkozás jelezte, hogy 2019-ben új modellek várhatóak, melyhez felkérést kapott vállalkozásunk ajánlattételre. Mivel ehhez a céghez "just in time" üzemmódban szállítunk, elengedhetetlenül fontos, hogy a gyártást és termékek végkiegészítését biztosító berendezéseink üzembiztosan, kellő kapacitással tudjanak működni.
A Mercedes-Benz Minibus AG buszgyártó cég számára szintén évek óta szállítunk üvegszál erősítésű műanyag karosszéria elemeket. A cég jelezte, hogy modellfrissítés várható. Felkérést kaptunk ajánlattételre az új jármű gyártószerszámainak és alkatrészeinek elkészítésére . Ezen vevőnk esetében is fokozottan kell ügyelnünk a műanyag elemek gyártása során a kifogástalan optika mellett, az alkatrészek pontos rétegfelépítésére, ami a szerkezet tartóssága szempontjából fontos. A programozható adagoló, töltő berendezések és a kivágó berendezés beszerzése ezt a célt szolgálja.
A Diehl Aircabin céggel 4 éve folynak közös munkáink; repülőgépgyártó cégek utas kabinjának elemeit szálerősített műanyagból készítik; több száz gyártószerszámmal folyik a termelés; melyeknek folyamatos karbantartása és javítása cégünk feladatává vált, felkérést kaptunk új gyártószerszámok elkészítésére.
Vállalkozásunk a Porsche Hungáriával fejlesztette ki a MIXTO kisteherautó, az AMAROK terepjáró szálerősített karosszéria elemeit; gyártása és készre szerelése folyamatos. Cégünk az idei évtől a Novus Kft. „just in time” Vállalkozásunk célja jelen projekttel az Irinyi terv kiemelt ágazatába (2920) tartozó gépjármű karosszéria előállító tevékenységünk gépparkjának fejlesztése. Jelenleg is rendelkezünk ezen tevékenységhez kapcsolódó eszközökkel, de meglévő partnereink által már jelzett új feladatok új kapacitások kialakítását teszik szükségessé. Ennek érdekében a következő beszerzéseket tervezzük.
Egy kivágó berendezés beszerzése lehetővé teszi az üveg vagy karbonszál erősítésű műanyagok rétegfelépítésének precíz tervezését. Az elkészült elemek méret pontossága, súlya és műszaki tulajdonságai jelentősen javulnak. Autóipari partnereink esetében hasonló igény merült fel, ezért az eddig alkalmazott kézi kivágást szeretnénk programozható kivágó berendezéssel elkészíteni. A berendezés egyaránt alkalmas a késztermékek kivágáshoz, és a gyártószerszámok, sablonok készítéséhez felhasznált erősítő vázanyagok megmunkálásához. Ezzel a géppel elérjük versenytársaink műszaki színvonalát és a korábban betanított munkás által végzett műveletet technikusi vagy mérnöki szintű feladattá konvertáljuk.
Az injektáló berendezés beszerzésével célunk, hogy a kézi rétegeléssel történő műanyaggyártást kiváltsuk. A zárt eljárás előnye, hogy a környezeti terhelés lecsökken és az elkészült darabok mindkét oldala optikailag kifogástalan. Ehhez kell, hogy a pontos réteg felépítésen túl, melyre a plotter szolgál, a műgyanta formaüregbe történő bejuttatása programozott módon történjen. A keverési arány pontos követése, a bejuttatott mennyiség ellenőrzése révén az alkatrészek nagy pontosságot mutatnak. A gép biztonságos működéséhez 3 hét üzemelés után 2-4 nap karbantartás szükséges. A beszerezni kívánt gép a meglévő hasonló gépünk mellett működve növeli termelési kapacitásunkat.
A festőipari eszközök beszerzése azért szükséges, hogy az elkészült műanyag elemek megmunkálása, felületkezelésre előkészítése lehetővé váljon. A központi elszívóhoz kapcsolódó két excenteres csiszoló (durva és finom) a karosszéria elemek precíz megmunkálására alkalmas, eközben a perforáción a porelszívás megoldott, csökkentve a környezet terhelését.
Az anyagmozgatáshoz szükséges kapacitás fejlesztését is ezen projekt keretében kívánjuk fejleszteni egy benzin / gáz üzemű homlokvillás targonca megvásárlásával. A megnövekedő termeléshez új gép beszerzésére van szükség, hogy a magas értékű elemeket sérülésmentesen mozgathassuk.
Projektünk utolsó eleme egy napelemes rendszer elemeinek megvásárlása és beüzemelése. Az utóbbi években cégüknél sok energiatakarékossági projekt zajlott. Épületeink teljes körű hőszigetelést kaptak. Megtörtént a tetők és nyílászárók cseréje. A fűtést faapríték tüzelésű kazánnal működtetjük. További lépésként szeretnénk a villamos energiaigényünket is részben megújuló forrásból fedezni, ehhez egy 50 kVA méretű HMKE elemeit telepítjük (napelemek, inverter és tartók).
Ezekkel aberuházásokkal hatékonyan tudjuk költségeinket csökkenteni, így versenyképességünk a növekvő konkurencia harcban javulhatbeszállítójává vált, Volvo autók fejtámaszai gyártására.


A projekt befejezési dátuma: 2018.05.29.
A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-16-2017-00678
 

Vissza a főoldalra