technológiák

CNC marás, szélezés

A Zimmerman FZ 35 típusú marógép segítségével szimultán 5 tengelyen munkálunk meg közepes és nagy mintákat. Magyarország egyik legnagyobb asztalméretű gépe képes akár 4 méter x 2,9 méter x 1,25 méter méretű tömbök nagysebességű megmunkálására is. Kissebb asztalméretű modell marógépünk, és vákuumleszorítás segítségével készalkatrészek méretrevágását végezzük.

Zimmerman FZ-35 marógép Zimmerman FZ-35 marógép Készalkatrészek sorjázása Készalkatrészek sorjázása

Szerszámépítés és prototípusgyártás

Alakadó szerszámok készítése optimalizált CAD modellek alapján. A prototípus és nullszériás gyártás a vevő számára lehetőséget nyújt tesztelésre, szerelési próbák, kisebb módosítások utólagos végrehajtására. Az elfogadott elsőmintát követően rögzül a végleges geometria.Zsugormentes kétoldali kompozit szerszámok vagy aluminum szerszámok a szériagyártás számára. Szerszámozás és elsőminta 12 héttel a megrendelést követően készül el.

Automatizált terítékkivágás

SMRE 381-TA automatizált kivágó berendezésünk, ún. plotterünk segítségével nagypontosságú terítékeket tudunk kivágni az erősítőanyagunkból, optimalizált 2D modellek alapján, minimális hulladékarány mellett. Lehetőség van a forgókés segítségével üveg-, kevlár-,és szénszál szövet kivágására. A maró modul segítségével PET,PVC hab illetve balsa fa táblák marhatóak. A 3 x 1,8 méteres,vágóterület 4 külön is kapcsolható vákuum zónára van osztva a szállítószalag alatt. A maximális vágó sebesség 35 m/perc

Auomatizált vágás
Rtm szerszám Rtm szerszám Rtm szerszám

RTM
(Resin Transfer Moulding)

Kompozit elemek nagy termelékenységű gyártása kétoldali merev szerszámokkal. A szerianagyságtól függően vákuum szerszámzárás(light RTM), illetve nagyobb sorozat esetén prés eljárás (heavy RTM) alkalmazható. A technológia ciklusideje 120 perc, a szerszámba integrált hűtő/fűtő köröknek köszönhetően, ami 4 alkatrész műszakonkénti gyártását is lehetővé teszi egy szerszámból, szemben a kézi laminálás napi egy alkatrészével. Az alkatrészek hátoldalába metrikus inzertek, szerelési ellendarabok integrálhatók. Az alkatrészek mindkettő oldala azonos minőségű felülettel rendelkezik. A zárt technológia környezetkímélő eljárás a csökkentett sztirol emissziónak köszönhetően.

RIM
(Reactive Injection Molding)

Krauss Maffei és Hennecke axiálszivattyús és dugattyús adagológépek segítségével néhány perces ciklusidővel gyártunk alakos PUR elemeket.A rendelkezésre álló hidraulikus zárású formahordozók, és a jellemzően aluminium szerszámok segítségével az Uretán anyagcsalád teljes palettáját gyártani tudjuk a lágy integrál haboktól, a keményhabokon át a nem habosodó kompakt rendszerekig.

Axiáldugattyús fröccsöntőgép Fröccsöntőgép Fröccsöntött készelemek Fröccsöntőgép Fröccsöntőgép Fröccsöntött készelemek
Fröccsöntőgép Vákuumformázó berendezés Vákuumformázott elem Vákuumformázott elem Vákuumformázott elem

Vákuumformázás

Nem szálerősített hőre lágyuló héjak nagytermelékenységű gyártása. A tábla előgyártmányt melyet alulról/felülről infrasugárzók melegítenek lágyuláspontig egy leszorító keret fogja le. A teljesen automatizált folyamat során egy előbuborékot fúj a berendezés, majd alulról a pozitív szerszám felemelkedik a lágy táblába, végül vákuum szívja azt le. A 2200x1200 mm szélességű tábla z irányban 800 mm magasságig lehet formázni. ABS, PP és egyéb termoplasztikus előgyártmányok alkalmazhatók.

Felület kezelés és festés

Cégünk festésre előkészített, vagy pedig készrefújt elemeket szállít partnereinek. Az elkészült elemek 100 %-os minőségi végellenőrzésre, csomagolásra és szállításra kerülnek.

Felület előkészítő állomások

Felület előkészítő állomások

Gyártás után a nyers elemek sorjázása, szélezése, fúrása majd felületkezelése kezdődik. A folyamat során munkatársaink a felület esetleges hibáit megkeresik és javítják. Következő lépésben a felületeket excenter csiszolóval becsiszolják.

Homokfúvó kabin

Felületek zsírtalanítása, valamint festés előtti felület kezelésre alkalmas homokfúvó kabin elengedhetetlen lépés munkafolyamatunkban. A 3x3 méteres kabin zárt rendszerként működik, az abrazív anyag visszakeringetésre kerül.

Homokfúvó kabin
Festő kabin

Festő kabin

Alapozó és fedő festések 2 darab Blowtherm elszívásos kabinban történik. A két, egyenként 20 négyzetméter területű kabinban alapozó, struktúra és fedőfestésre is lehetőség van, autóipari megrendelőinknek számára “A Class” felületi minőséget biztosítunk.

Hőkezelő kabin

Szálerősítésű gyantarendszerek maximális mechanikai tulajdonságainak eléréséhez utóérlelésre, ún. postcure-ra van szükség. Az útóérlelés során rögzül az alkatrész végleges geometriája. A felfűtés és lehűtés is meghatározott hőmérséklet-idő görbéken történik.

Hőkezelő kabin